Осми музички фестивал "Свет музике"

Субота, 25 Август, 2018 (Целодневни) до Недеља, 26 Август, 2018 (Целодневни)

Осми музички фестивал "Свет музике" у Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну одржаће се 25. и 26. августа.

Концерти почињу од 13 часова.

Програм:

25. август
Јован Павловић и Марко Марковић

26. август
Неда Николић и Вељко Ненадић
EYOT

Свет музике Вељко и Неда  Јован и Марко

Биографије извођача:

Јован Павловић и Марко Марковић
Упркос томе што су се срели тек 2010. године, Марко и Јован су се одмах повезали путем музике -  импровизација је њихов заједнички језик. Оба извођача - као и публика - никада не знају шта ће се догодити јер им је сваки концерт  јединствен и сваки звучи потпуно другачији од  другог. Заједно на сцени, Марко и Јован стварају изузетно узбудљиву атмосферу превазилазећи границе балканске музике, клазмера и џеза.

Јован Павловић (1975, Београд)
Један је од наших најпознатијих и у свету најцењенијих хармоникаша млађе генерације. Oсваја прву награду на републичком и савезном такмичењу за класичну хармонику у дисциплини камерне музике, а годину дана касније и као солиста. После завршетка студија у Београду, одлази у Норвешку, земљу која касније игра преломну улогу у његовој даљој каријери. Већ од првих музичких корака, Јован испољава велико интересовање ка другим музичким стиловима, а посебно ка начину свирања без нота и спонтаном проналажењу мелодија које нису нотно записане (импровизицији). Ово његово интересовање доживљава свој велики успон у Норвешкој где поред класичне музике, почиње да волонтерски студира и џез музику, са посебним освртом на импровизацију. Престижну награду «Уметника године»  додељује му скупштина норвешке покрајине Sør-Trøndelag 2010. године.

Марко Марковић  (1988, Сурдулица):
Маркова љубав за музику је јачала уз велико поштовање умећа његовог оца Бобана Марковића, које га је и инспирисало да и сам почне да свира у узрасту од 5 година.
Маркова страст за трубом и свирањем није била обична дечја играрија, од своје једанесте године вежбао је сваког дана по 10 сати. Поред музичке каријере и сталних турнеја са оркестром, Марко је започео и глумачку каријеру у филму Душана Милића „Гуча!“, чији је ко-продуцент Емир Кустурица. Светску премијеру филм је имао на Берлинском филмском фестивалу 2007. године. Приказиван је у већини европских земаља, и био номинован за Европску филмску награду за најбољу музику.

Неда Николић и Вељко Ненадић

Вељко Ненадић и Неда Николић добитници су многобројних награда у земљи и иностранству. И ако различитих музичких опредељења, спојила их је љубав према српској традиционалној музици утканој у класично музичко образовање, зачињено слободом истраживања коју пружа џез.
Вељко Ненадић, (1998) До сада је на већини такмичења за композицију освајао прва места, а најзначајније награде су: четири победе - 2013, 2014, 2015. и 2017. године на такмичењу „Golden Key Piano Composition Competition“ у Америци.  Прво место у Шпанији 2013. године на такмичењу „Fidelio Musica“, без старосног ограничења. Прво место на "Фестивалу словенске музике" 2015. године у Москви. Три пута је освојио прву награду на републичком такмичењу младих композитора „Федемус“ у Београду. Један је од ретких пијаниста који на клавирским такмичењима изводе сопствене композиције и то са великим успехом.  У дисциплини камерна музика 2015. године освијио је Гран-При на "Фестивалу словенске музике" У Београду, а након тога освојио је и Гран-При на финалном фестивалу словенске музике у Москви. Лауреат је "Смотре музичких талената Србије" у Сремским Карловцима у дисциплини камерна музика 2015. године...
Неда Николић (1998.)  свира фрулу седам година, а пет година се усавршава код маестра Боре Дугића. Студент је на Факултету музичке уметности у Београду, смер Етномузикологија. У протеклих пар година учествовала је на бројним манифестацијама и фестивалима како у Србији, тако и широм света. Била је гост многих концерата под покровитељством РТС-а, а почасни гост је била и на концерту нашег и светског великог уметника, Слободана Тркуље.  Гостовала је на многим домаћим и страним телевизијама и радијима. Држала је концерте у Швајцарској, САД-у и Русији. Свирала је на највећим домаћим сценама као што су Коларчева задужбина, Дом синдиката, Руски дом, Палата Србије...
Значајне награде су плакета свеукупног победника Сабора фрулаша у Сопоту, прво место у категорији дувачких инструмената, као и специјална награда такмичења под покровитељством компаније „Yамана“ у Москви,  итд

EYOT

Eyot је бенд из Ниша, настао 2008. године, у саставу: Дејан Илијић - клавир; Слађан Миленовић - гитара; Милош Војводић - бубањ; Марко Стојиљковић - бас гитара.
Све албуме објавили су за иностране издаваче (САД и Немачка), имали су сјајне критике на водећим светском џез порталима и магазинима, победници су такмичења Midem Off у Кану, њихова музика се пуштала на неколико националних радио станица као што су – РТС, BBC, Radio France, German National Radio, WNYC New York, BNR Sofia, Romanian national radio итд,а наступали су већ у Уједињеним Арапским Емиратима, Немачкој, Бугарској, Грчкој, Русији, Француској, Италији, Швајцарској, Црној Гори, Румунији, Словачкој, Пољској, Македонији, Хрватској, Турској, Кини, Аустрији, Хонг Конгу, Јужној Кореји и Енглеској. Њихова музика спаја културу џеза и рока, софистицираност класичног клавира, психоделичне и амбијенталне музике, као и рељефне елементе источноевропског фолклора.

Дискографија:
2010 HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune; Constantinus
2013 DRIFTERS / Neuklang
2014 SIMILARITY / Ninety and Nine Records, продуцент Џим Бар (Get the Blessing , Portishead)
2017 INNATE / Ninety and Nine Records, snimanje & miks > Стив Албини (Nirvana, PJ Harvey, Mogwai ...)  
Важни наступи: Midem - Cannes, Jazz Café London, Cully Jazz Festival, Sunset Sunside Paris, Garana Jazz Festival, Umbria Balkanic Windows, Dubai International Jazz Fest, Nishville Jazz Fest, Vicenza Jazz Fest, DOKfest Munich, Hong Kong Jazz Fest, Belgrade Jazz fest, Jazzy Colours Paris, Jarasum Jazz Fest, Preveza Jazz Fest, Alarma Punk Jazz Sofia, Kozlov Club Moscow, b - Flat Berlin, Panic Jazz Club Marostica, JZ Club Shanghai...

"Ово је, једноставно - импресивно" MIKE CHADWICK -  менаџер састава Snarky Puppy и новинар JAZZ FMa о музици Eyotа.

Eyot

Цена карте - 150 динара (Цена улазнице у Музеј)

Добро дошли!