Пети музички фестивал "Свет музике"

Субота, 8 Август, 2015 - 13:00 до Недеља, 9 Август, 2015 - 13:00

ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „СВЕТ МУЗИКЕ“ У МУЗЕЈУ НА ОТВОРЕНОМ „СТАРО СЕЛО“ У СИРОГОЈНУ

Фестивал „Свет музике“ се ове године пети пут  одржава у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну. Основна идеја фестивала је да посетиоцима Музеја  представи традиционалну музику Србије и Балкана путем концерата и едукативних радионица. Публика фестивала има прилику да „уживо“ види и чује актуелне извођаче традиционалне музике и да упозна народне инструменте, различите врсте певања, свирања . Традиционална музика ,као и  нематеријално културно наслеђе уопште, јесте процес који је „жив“ и непрекидно се мења, тако да на традиционалну музику утичу различити музички правци и културе. Фестивал „Свет музике“ покушава да прикаже ту промену али и музичке корене из којих је музичка традиција настала.

На фестивалу „Свет музике“ ове године наступају:

08.07. 2015. године

13.00 часова
Мирослав Тадић
Мирослав Тадић - уметничка биографија:
1997. године угледни амерички часопис "Guitar Player" прогласио је Мирослава Тадића једним од 30 најоригиналнијих гитариста света. Као гитариста, композитор и аранжер, Тадић се окушао у бројним музичким стиловима као што су Jazz, Rock, Blues, World Music и класична музика. Сарађивао је са великим бројем музичара из целог света, међу којима су и i Jack Bruce, Joachim Kühn, Maria João, Jадранка Стојаковић , Placido Domingo и London Symphony Orchestra као и  гитаристи Влатко Стефановски и Душан Богдановић. Често концертира у Европи, Америци и Азији а наступао је у неким од најзначајнијих концертних дворана света као што су Musikverein  у Бечу, Royal Festival Hall и Barbican Centre у Лондону, Die Alte Oper  у Франкфурту и NHK Hall  у Токију.
Тадићеви бројни снимци могу се чути у издању  CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records и многих других.
Од 1979. године живи у Сједињеним Америчким Државама, где је професор музике на угледној уметничкој академији California Institute of the Arts u Los Angeles -у.

14.00 часова
Милан Вашалић
Милан Вашалић - рођен је 13.07.1981. год. у Кикинди. Потиче из породице колониста која је у Банатско Велико Село и равни Банат донела и обичаје из родне Босанске Крајине. Бављење народном традицијом Милан остварује кроз три сегмента: као инструменталиста, кореограф и певач. С поносом истиче да је самоуки свирач на чак 12 архаичних инструмената, жичаних и дувачких. Учесник је бројних фестивала на којима је свирајући отргао из заборава инструменте као што су: дипле, гајде, различите врсте тамбура, ћурлик и многе друге. Потврду за своје залагање и музичко умеће добио је и победом у првом циклусу такмичарске емисије „Шљивик“, емитованој на РТС-у. Титулу чувара народне традиције добио је у категорији свирања на народним инструментима.

17.00. часова:
Мирослав Тадић  –  гитарска радионица
 

09.08.2015. године

13. 00. часова
Мишко Плави
Мишко Плави се појавио на новоталасној рок сцени поцетком осамдесетих година као гитариста, басиста и клавијатуриста, сарађујући са бендовима попут Via Talas, D'Boys, Пилоти, Екатарина Велика и многим другим.

Од 2000. године изводи програм Music Around the World  са којим је одржао више од 200 концерата у Јапану где је објавио и албум "Исток љуби запад". Аутор је музике за неколико српских, француских и америчких филмова.

Користи loop-sampler педалу кроз кроз коју провлачи звук хармонике и уживо наснимава по неколико пута, чиме је његов наступ све само не обичан соло концерт.

14.00. часова
Распевана радионица Светлане Спајић
НВО Нимбус Арт је организовао  радионицу српског традиционалног певања- од априла до јуна – 12 недеља, у КућиЂуреЈакшића. Радионицу је успешно похађало око двадест (a на завршном концерту учествовало 17) полазника – студенкиње из Београда, Пријепоља, Јаше Томић..... Србије. Уметница Светлана Спајић је у оквиру радионице учила полазнике традиционалном певању, говорила о традиционалној култури, усменим предањима, народном језику, о томе како се традиционалне песме чувају од заборава; о начину и техникама певања, дикцији, изговору...
Светлана Спајић  је српска традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Поред извођења српске народне музике, позната је и по сарадњи са светским уметницима попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона.
Аутор пројекта Ана Јанковић